Pe tot parcursul lunii decembrie Baia Mare va fi in sarbatoare.
Sarbatoriti cu noi cumpana dintre secole!

Programul Manifestarilor Baia Mare 2000Protectia Mediului si Strategia de Dezvoltare Durabila

Baia Mare - Oras Ideal
Catalog Virtual Baia Mare 2000

Legaturi

Guestbook


Graiul Maramuresului

Joi 9 Decembrie 1999

Baia Mare 2000
Protectia mediului si dezvoltarea durabila

Baia Mare 2000

Sunt lucruri si evenimente pe care nu le putem evita. Candva, foarte indepartat, element de referinta pentru perspective pe termen lung, acum anul 2000 bate la usa. Oricat l-am vrea de neobisnuit, inevitabil el se distinge prin aura cucerita de trecerea vremii, fiind concomitent sfarsit de secol, de mileniu si, probabil, de ciclu istoric. Se asteapta ca omenirea sa fie altfel sau sa nu fie deloc. Tot asa si pentru romani, e posibil sa apara luminita de la capatul tunelului sau sa se instaleze bezna totala in viata si istoria unui popor indreptatit la mandria de a dainui de doua mii de ani pe aceste locuri crestinesti. Depinde si de noi cum va fi, intrucat neamul nostru a mai trecut prin clipe de grea cumpana si s-a salvat, uneori de-a dreptul miraculos.
Nu stim cata lume mai crede azi in miracole, tinand seama de dificultatile prin care trecem si de greutatile care ne coplesesc. Multor necazuri nu le dam capat, cum se spune, iar o seama de probleme pe care le ridica tranzitia nu-si gasesc solutiile adecvate. In ciuda situatiilor dramatice, unele aproape disperate prin care trec multi semeni de-ai nostri, loviti de saracie si varii neputinte, peste sarbatorile de Craciun si de Anul Nou nu se va putea sari. Era de asteptat si ar fi fost binevenit sa reusim sa le mancam cu mai mult fast, tocmai pentru ca intram cu ele in anul 2000. Dar n-a fost sa fie, insa tot va fi cumva, cum au mai fost in unii ani, mai slabi, deci mai modesti in urari de bucurie, belsug si prosperitate. De colindat tot merita sa colindam, ca si de alte multe dati, pentru un marut sau un cocut. Sanatosi sa fim, mai inainte de toate.
Cu acest restrictiv optimism pot fi acceptate si manifestarile incluse in programul "Baia Mare - 2000". Ele par un indemn la a mai uita de necazuri si a da la o parte cele rele. Nu neaparat o fuga de realitate, o evaziune in iluzie, ci o consolare totusi benefica: facem ce putem, ceea ce suntem in stare. Punem beculete colorate prin oras si vedem viata mai in roz. E cazul sa ne tot lamentam, sa ne plangem necazurile, de vreme ce tot nu scapam de ele? "mai da-le incolo de chinuri si beti/Viata-i frumoasa, baieti!" Nu zice oare bine cantecul de veselie? Si noua, necajiti cum suntem, ne-ar strica o leaca de voie buna? Sa credem ca nu si sa incercam marea cu degetul. Decat mereu amarati, e recomandabil sa fim din cand in cand si bine dispusi. De ce sa ne indoim ca nu pot veni vremuri si mai ... rele
Baia Mare isi marcheaza pe rabojul vremii si 670 de ani de atestare documentara. Cine ii parcurge istoria scrisa, constata ca nu in toate perioadele locuitorii lui au dus-o bine. Au fost loviti de molime si incendii, amenintati de lupte si asedii, de ciceriri starine, chiar de foamete, dar in fata pericolelor de tot felul au stiut sa fie solidari si sa-si apere avutul si traiul modest. Respectul reciproc intre cetateni a fost pus la temelia vietii si a constituit taria suprema a orasului, dupa cum marturiseste o inscriptie latineasca de pe un sigiliu medieval. Asa ca, daca la iesirea din mileniu ne este greu, sa speram ca la intrarea in noul mileniu va fi altfel. Nu ne putem opune: dupa 2000 va urma inevitabilul 2001.

Augustin Cozmuta


Protectia mediului si dezvoltarea durabila top

Din programul "Baia Mare 2000" nu putea sa lipseasca o dezbatere a carei tema sa fie protectia mediului si dezvoltarea durabila, stiute fiind datele de la care porneste unul din cele mai poluate municipii ale Romaniei in dezvoltarea sa viitoare. Cu atat mai mult cu cat integrarea in Uniunea Europeana impune reguli deosebit de stricte in ceea ce priveste protectia mediului.
In debutul actiunii, la care au participat institutii care au rol in poluarea sau in protectia mediului: Prefectura, Consiliu Judetean, APM, Romplumb, Allied Deals phoenix, ONG-uri, Directia silvica, EGA, Directia de sanatate publica, OJSPA etc, a fost prezentat site-ul Primariei.
Alaturi de care, gazda "Maramures on the NET" a prezentat "Orasul Ideal", fata de care Baia Mare este departe din punctul de vedere al mediului in care traiesc cei peste 150.000 de baimareni.
Pornind de la mesajul "orasului ideal" - "Impreuna sa construim orasul ideal", primarul Cristian Anghel a prezentat strategia de dezvoltare durabila a municipiului Baia Mare.
In acest context a vorbit si directorul Agentiei pentru protectia mediului, domnul Ioan Gherhes, care, referindu-se la modul in care se utilizeaza resursele regenerabilesi neregenerabile, a remarcat cele patru mari potentiale surse de poluare" SC "Aurul", SC "Romplumb" SC "Allied Deals Phoenix" si mineritul. Daca primele trei pot fi controlate si monitorizate, in minerit, care se afla intr-o permanenta restructurare, nu se stiu cu exactitate managerii care raspund de impactul activitatii lor asupra mediului.
Noi ne permitem sa adaugam aici ca pentru a vorbi despre o dezvoltare durabila, e necesar sa evaluam corect starea de mediu in Baia Mare, unde exista o puternica poluare remanenta, care afecteaza sanatatea oamenilor si care se adauga la poluatorii care exista.
Eleonora Ghete, in numele Directiei domenii publice, din cadrul Primariei, reamintea faptul ca fata de tarile dezvoltate suntem mult in urma, lucru care a determinat Directia sa intocmeasca un Program pe 5 ani, care sa conduca la reabilitarea zinelor verzi. Despre care au vorbit si Marius Varga, membru in comisia de specialitate a Consiliului local, dr. Violeta Bindea, Ion M. Mihai. este necesar sa ne concentram atentia asupra unor probleme concrete, pentru a cuantifica si eficienta a remarcat Stefa Gonczi, secretarul general al Prefecturii. Efectele poluarii asupra omului sunt evidente si acest lucru trebuie sa preocupe autoritatea locala. Fiindca nu te poti dezvolta durabil cu o populatie bolnava.
Sunt probleme cu calitatea apei potabile, cu deseurile menajere, care sufoca municipiul. Se impune reamenajarea rampei de gunoi, care polueaza nu numai Baia Mare, ci si satele in vecinatate.
Doi intreprinzatori particulari - Corneliu Pop si Mihai Breg au prezentat o scrisoare de intentie, privind un studiu de fezabilitate despre deseurile menajere.
In aceste conditii specifice, elaborarea pe termen lung a unui plan de dezvoltare durabila despre care a vorbit si vicepresedintele Consiliului Judetean, Calin Vintila, se impunea ca o necesitate. Un astfel de plan ar constitui la nivel national o premiera si ar defini scopuri si obiective, politici si strategii sectoriale, care trebuie atinse intr-un program unitar, si sa intruneasca acceptul autoritatilor locale si judetene, al cetatenilor municipiului.
Participantii la dezbatere au elaborat si semnat o Declaratie de principii, care il imputerniceste pe primarul Cristian Anghel sa semneze Cartea de la Aalborg (Danemarca), aprobata de participantii la Conferinta Europeana pentru Municipii si Orase Durabile, din mai 1994. Carta in care se evidentiaza importanta implicarii cetatenilor la adoptarea deciziilor de dezvoltare durabila la nivel local.
Despre dezvoltare durabila vom mai vorbi, fiindca fara o convietuire in armonie cu mediul, aceasta nu este posibila.

Viorica Parja

back